RETIRED RIDDLES
at Just Riddles and More...!

 

 

This is where riddles go when they retire! --- At least at Just Riddles and More...!  These riddles were put on our site because they had no solutions - but now they have been solved - many times and to make room for new  riddles - these riddles have been retired to these pages.  We include some of the best answers for these riddles.  Have fun!!


1. A man walks down the street and sees 2 birds. One walks left and one walks right, but never separate. How is this possible?

ANSWER:  We received "tons" of answers for this one! What follows is a sample of them - all a little different!  You decide!

It is a bird and its shadow

One of the birds is walking backward.

The 2 birds are walking on 2 parallel close together wires, one bird on the left wire, the other on the right wire.

 I would suggest that the answer is that the bird is reflected in a mirror.

 Here are two possible answers: The birds are walking parallel to each other: One on the left, one on the right. It was really one bird, a pair o'keet.

It's so simple... One bird walks on the left and one bird walks on the right!!!

 

2. There is something that is nothing, but it has a name. It joins our walks; it joins our talks; it plays in every game. What is it?

ANSWER:  Your shadow.

3. A prisoner is told "If you tell a lie we will hang you; if you tell the truth we will shoot you." What can he say to save himself?

 ANSWER:  The prisoner will say: "You people are going to hang me!" If they hang him, he told the truth. If they shoot him, he lied.

4. A man jumped 150 feet entirely under his own power. He landed safely. How could this be?

ANSWER:  He jumped one foot at a time.

 

5. What eight letter word contains only one letter?

ANSWER:  envelope

6. Mr. and Mrs. Albright go on a trip to Switzerland. While they are gone, a man sees in a newspaper: "Mr. Albright killed in a skiing accident." The man immediately calls the police and says "Arrest Mrs. Albright as soon as she gets off the plane - she killed her husband." How does he know this?

ANSWER:  The man is Mrs. Albright's travel agent. She bought a round trip ticket for herself and yet only a one-way ticket for her husband, knowing ahead of time that poor Mr. Albright would never make the trip home.

7. I am light as a feather, but big as a barn. Sixty horses can't pull me off the ground. What am I?

ANSWER:  The barn's shadow

8. How can 2 people step on 1 piece of paper so that they can't touch each other without stepping off the paper?

ANSWER:  Slide the paper under a closed door - one person on each side of the door stands on the paper!

9. From Ken Chung:
There was a man walking on a sandy desert and every time he looked behind him, he didn't see any footprints; there were no strong winds on that day. Explain.

ANSWER: The man is blind.
The man is walking backwards.
It was raining.
You decide!

10. From Filmak:
What is greater than god, more evil than the devil, the poor have it, the rich need it, and if you eat it you will eventually die?

ANSWER:  The answer is the word "nothing".

 

 

 

 

11. From The Dan: (the Einstein Riddle)
There are 5 houses in 5 different colors.  In each house lives a
person with a different nationality. The owners drink a certain
type of beverage, smoke a certain brand of cigar, and keep a
certain pet.  No owners have the same pet, smoke the same brand
of cigar, or drink the same beverage.

The question is: Who owns the fish?

HINTS:

The brit lives in the red house
The Swede keeps dogs as pets
The Dane drinks tea
The green house is on the left of the white house
The green homeowner drinks coffee
The person who smokes Pall Mall rears birds
The owner of the yellow house smokes Dunhill
The man living in the center house drinks milk
The Norwegian lives in the first house
The man who smokes Blend lives next to the one who keeps cats
The man who keeps the horse lives next to the man who smokes
Dunhill
The owner who smokes Bluemaster drinks beer
The German smokes Prince
The Norwegian lives next to the blue house
The man who smokes Blend has a neighbor who drinks water

Good luck!  It took me two hours
to answer this.  Albert Einstein said only two percent of the
world could solve this riddle.

ANSWER: We received lots of answers on this one and comments typical of this response:

This is probably one of the easiest logic problem I have ever done. it
only took me 20 min, and most of that time was just laying out the grid so
the answer is the Ger. is the one who owns the fish. I really doubt that
Albert Einstien ever said that! I was looking for a challenge when I
started and I found myself doing a logic problem that I could have done
like in 3rd grade.

The German owns the fish, drinks coffee, smokes Prince and owns the 4-th green house. The Norwegian owns cats, drinks water, smokes Dunhill and owns the 1-st yellow house. The Dane owns horses, drinks tea, smokes Blends and owns the 2-nd blue house. The Brit owns birds, drinks milk, smokes Pall Mall and owns the 3-rd red house. The Swede owns dogs, drinks beer, smokes Blue Master, and owns the 5-th white house.

12. From Michael Alexander Reed:
Three riders riding by, three pears hanging high. Each man takes a pear,
but still leave three hanging there. How?

ANSWER: Jack Jumblies: This riddle looks like it makes sense when it is given verbally rather
than in writing. The three "pears" are actually three "pairs" totaling
six. So when each of the three riders takes one each, there are three
remaining pears. Pretty clever, eh?

13. From: PureKilla1: It starts out with four, if you cut one off 3 fall down and 5 remain. What is it ?

ANSWER: From Michelle Kemper: the answer is a square. In the beginning a square has 4 corners and if you cut off one corner than 3 corners fall to the ground because you have cut the one corner off in the shape of a triangle with 3 sides. What is left is your square minus the one corner in the shape you have cut off and now your square has 5 corners. Try it with a piece of paper!

14. From: morriki- As a whole, I am safe and secure.
Behead me, and I become a place of meeting.
Behead me again, and I am the partner of ready.
Restore me, and I become the domain of beast.

 ANSWER: From Jules: STABLE

15. From: Jeremy Fifer- You are in a room with two doors. One leads to heaven. The other leads to hell. In front of each door is a talking parrot. One always tells the truth. The other always tells a lie. You have no idea which bird is in
front of which door. You can ask one of the birds one question to
correctly determine the doorway to heaven. What question do you ask and to
which bird?

ANSWER: From gr8chas: You can ask either bird this question, "Which door will the other Parrot tell me is Heaven?" Whichever door he points out, you select the opposite

16. From: Jane Urquhart- In what sport do the winners go backwards while losers go forwards?

ANSWER: Tug of war

17. From: Jack Jumblies- A dead man is found lying face down in the
middle of the desert. He is naked, and the only thing found on him is is
a wooden match in his hand. How did he get there?

ANSWER: From: Tom: I think I have the solution; Him and his friend went on an air-balloon trip when they realized they had too much weight In the balloon. First they decided to take off and throw there cloths from the balloon, when they realize the balloon is still too overweight they draw straws or in this case matches. That guy got the shortest straw and therefore he was forced to jump. he died on the impact didn't have his clothes on while holding his straw or match.

18. From: GoldenBladeShark- LOCKER ROOM
PUDDLE OF WATER
DEAD MAN
WHAT HAPPENED?

ANSWER:  Lots of you sent this solution - the man stood in the locker room on a huge block of ice. He hung himself while doing this as the ice melted - dead man, puddle of water.
ALSO: One of our visitors, Chris, suggests this as a better answer for this one -This solution works but I believe is
specific to a very similar riddle which includes a rope (hence the hanging) - I believe the actual solution to this one, given the only evidence left behind was a puddle, is that the dead man was stabbed  with an icicle. I could be wrong ;)
I think that Chris is on the right track here - thanks!!

19. From:  Boycrazyangel14-There was this black dog in the middle of a black road all the houses are black and the moon and stars weren't out.  The power was out in this town and a guy whose headlights were out was driving down the road and almost hit the dog but he swerved just in time.  How did the man see the dog?......

ANSWER:  It was daylight!

 

 

 

 

 

20. From: sophie-  Walk on the living, they don't even mumble, step on the dead, they mutter and grumble. What is the thing that is muttering and grumbling?

ANSWER:  Dead leaves after they fall from the trees in autumn.

21. From:  Zayne- 2-syllable mystery- This is a 2-syllable mystery. I live in a box, if you know who I am then you got the 1st syllable. I am good for cooking foods especially soup, if you know what I am then you got the 2nd syllable. Hit me and you will receive a prize every time.

ANSWER:  Jackpot!

22. From:  shornidge: This thing all things devours;  Birds, beasts, trees, flowers;  Gnaws irons, bites steel; Grinds hard stones to meal;  Slays king, ruins town,  And beats high mountain down.

ANSWER: Time  
PLEASE NOTE:  A visitor, Kyle, sets us straight on this one---

Retired riddle #22 may have been submitted by shornidge, but it was created by J. R. R. Tolkien. If you want proof, read "The Hobbit." If you don't want to read the whole book, read chapter 5, Riddles in the Dark.

23. From:  Paul: what room has no walls, no ceiling and no floor?

ANSWER:  A mushroom

24. From:  Jack Smid- What can you give away yet still keep?

ANSWER: A cold; your name; your heart.......

25. From:  JM053055- I dance and breathe and can even deceive. I am not alive, yet watch how I thrive.  Do not come too near or I will eat you my dear.  What am I?

ANSWER: Fire


 

   

 

 

    GO TO THE NEXT PAGE OF RETIRED RIDDLES

 

    GO BACK TO THE RIDDLES MAIN PAGE